جوی آب، محل زباله نیست
به گزارش پیک شهر به نقل از مدیریت ارتباطات شهرداری ساری، شهرنشینی مستلزم رعایت قوانین و قواعد شهری است و کارشناسان بر این باورند شهرنشینان هنگامیکه به حقوق یکدیگر احترام بگذارند و به مسئولیتهای خویش در برابر شهر و اجتماع عمل کنند، به «شهروند» ارتقا پیدا میکند.
حقوق شهروندی نیز مجموعه حقهایی است که هرکدام از شهروندان از آن برخوردارند و باید توسط دیگر شهروندان و حاکمیت رعایت شود، حقوق شهروندی در ایران نیز مانند بسیاری از کشورها پذیرفتهشده است که بارزترین و مهمترین نمود آن قانون اساسی است که در اصول ۳۲، ۳۴، ۳۵، ۳۷، ۳۸ و ۳۹ به آن اشارهشده است.
بنا به اهمیت مباحث حقوق شهروندی، به مشکلات ریختن زباله در جوی و انهار پرداخته میشود؛ پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه وآله و سلم میفرمایند: لا تُوووا التُرابَ خَلفَ الباب، فَانهُ ماوَی الشَّیطان زباله را پشت در (حیاط) جمع نکنید، زیرا که لانه شیطان میشود.
رها کردن زباله در معابر و جویها به عادتی چندین ساله تبدیلشده و هرگز هم فکر نمیکنند فردا که دوباره به خیابان میآیند، چگونه خیابان و جویها پاک و بدون زباله است. زبالههایی که توسط شهروندان تولید میشود در بسیاری از روزها میهمان ناخوانده معابر و جویها شده که باوجود نظافت نوبتهای مختلف پاکبانان خدمات شهری بازهم این زبالهها در شهر دیده میشوند. بسیاری از مردم به فرهنگ والای خود مفتخرند اما لحظهی ریختن زباله کنار ساحل، جوی آب، رودخانه، دریا و حتی در کوچه و خیابان محل زندگی، به تنها چیزی که فکر نمیکنند همین فرهنگ است.
پاکسازی انهار و لایروبی کانالهای شهری بهمنظور جلوگیری از بروز آبگرفتگی معابر، هدایت آبهای سطحی باهدف رفاه حال شهروندان ، کنترل و پیشگیری از هرگونه حادثه احتمالی از مسائل جدی است که مجموعه شهرداری ساری برای حفظ سلامتی و همچنین زیبایی بصری شهر بهصورت روزانه انجام میدهد.
اما آنچه مسئولان شهری را نگران میکند انباشت و ریختن زباله در داخل جویهاست که عمدتاً سهلانگارانه از سوی اصناف و بازاریان اتفاق میافتد که بدون در نظر گرفتن حفظ محیطزیست و رعایت حقوق شهروندی در حفظ نظافت و پاکیزگی شهر پسماندهای جمع شده را مستقیم وارد انهار میکنند.
واقعیت این است که بخشی از فعالیتهای خدماتی و نظافتی کارکنان شهرداری، به پاکسازی و نظافت سهلانگاری عدهای از شهروندان در رها کردن زباله در شهر معطوف میشود که هزینههای مضاعفی را به همراه دارد.
البته نیروهای خدمات شهری شهرداری ساری روزانه اقدام به پاکسازی و خارج کردن زبالههای انهار در مناطق چهارگانه شهری میکنند اما پسماندهایی که در داخل جویها رها میشوند، وزنشان اضافهشده و بعضاً در دهانهها پُلها گیرکرده و موجب آبگرفتگی میشوند و این دغدغه در زمان بارش باران بیشتر میشود.
از دیگر معضلاتی که شهرداری در حوزه خدمات با آن مواجه است ، گروهی از کسبهها هستند که متأسفانه بدون در نظر گرفتن سلامت شهروندان زبالههای حجیم خود را در کانالهای آب رها میکنند که منجر به مسدودی کانالها شده و شرایط نامطلوبی را برای شهر ایجاد میکند.
شهروندان میتوانند با رعایت مواردی همچون پرهیز از رهاسازی زباله در معابر، جویها و کانالهای سطح شهر، مانع از انباشت و انسداد کانالهای دفع آبهای سطحی و انهار شوند، زیرا این موضوع علاوه بر دوچندان شدن زحمات نیروهای خدمات شهری مشکلات دیگری ازجمله آبگرفتگی معابر در زمان بارندگی و چند برابر شدن هزینهها برای پاکسازی و نظافت را هم سبب میشود.
زندگی شهری، زندگی مدنی است و همه باید از یک قوانین پیروی کنند، صاحبان صنوف شهر ساری میتوانند در این زمینه همکاری مناسبی را با شهرداری داشته باشند و با جمعآوری روزانه زبالههای خود و نریختن آنها در داخل نهرها و جویها در حفظ محیطزیست و سلامتی شهروندان و همچنین کمک به شهرداری سهیم باشند.
در مادهی ۶۸۸ قانون مجازات اسلامی اقدام به ریختن زباله را جرم و برای آن مجازات تعیین کرده است. این ماده مقرّر میدارد: هر اقدامی که تهدید علیه بهداشت عمومی شناخته شود از قبیل ریختن مواد مسمومکننده در رودخانهها، زباله در خیابانها و کشتار غیرمجاز دام ممنوع است و مرتکبان چنانچه طبق قوانین خاص مشمول مجازات شدیدتری نباشند به حبس تا ۱سال محکوم خواهند شد. علاوه بر این در دین مبین اسلام نظافت از نشانههای ایمان یک فرد مسلمان است و برازنده نیست در شهری که پیشانی استانی سبز است نظافت در آن رعایت نشود.
باید این فرهنگ در شهر جا بیافتد که جوی آب، سطل زباله نیست و درصورتیکه زباله در انهار بریزیم، باید انتظار آبگرفتگی را نیز داشته باشیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0