نگاهی گذرا به پیشینه اِم زِله بِن
به گزارش پیک شهر، اَم زَله بِن که از محلات قدیمی شهر ساری بود و امروزه در قلب شهر و در قسمت شرقی مسجد حاج مصطفی خان سورتیچی قرار گرفته است؛ از طرف شمال به محله ی شاه غازی بن از طرف جنوب به اصانلو محله از طرف شرق به محله ی نو آمبار و از طرف مغرب به محله ی در مسجد منتهی می شد.
این محله که به امام زاده عبدا نیز شهرت داشت مرکب از سه واژه ی «ام» «زله» و «بن» است؛ «ام» مخفف امام «زله» مخفف زاده و «بن» هم به معنای پای کنار و پایین است؛ لذا «ام زله بن یعنی پای کنار یا پایین امام زاده و مراد از امامزاده در این جا سید عبدا… مرعشی است که به علت مدفون بودن ایشان در این محله که تا زمان اوایل پهلوی اول به صورت قبرستان و محل دفن اموات بود به ام زله بن» شهرت یافت.
بنابراین علت نامیدن این محله به امام زاده عبدا…. یا ام زله بن مدفون بودن سید عبدا… مرعشی در این مکان است که در حمام توسط برادرزاده اش و به فرمان سید زین العابدین مرعشی که بقعه و بارگاه او در محله ی امام زاده یحیی قرار دارد کشته شد؛ بعدها روی قبر ایشان مزاری ساده ساخته شد و مردم فقط به اعتبار مرعشیان به این مزار احترام می گذاشتند چرا که شخص سید عبدا… مرعشی ظاهراً رعایت جوانب شرعی را نمی کرد.
در آن زمان شهرت این محله بیشتر به قبرستان بود و در میان مردم آن زمان به قبرستان ام زله بن شهرت داشت بعدها در زمان ناصرالدین شاه که حاج مصطفی خان سورتیچی اقدام به ساختن مسجدی نمود که به نام او آوازه یافت.
مسجد مصطفی خان قبرستان مذکور متروکه شد و پس از این که خانه های مسکونی زیادی در اطراف آن ساخته شد آرام آرام به محله ی امام زاده عبدا…» یا «ام زله بن» شهرت یافت.
از سال ۱۳۲۰ ه ش به بعد اولین موتور مولد برق اداره ی (برق در این محله احداث شد به طوری که مقبره ی سید عبدا… مرعشی دقیقاً در درون موتور خانه ی این اداره قرار گرفت.
بعدها که برق شهر ساری به شبکه ی سراسری پیوست با تخریب و نوسازی همه ی آثار آن از بین رفت و فعلاً در این محله ناحیه ی ۲ اداره ی برق شهرستان ساری دایر می باشد و به همین علت در میان مردم به محله ی چراغ برق نیز شهرت دارد.
قابل توجه است از این محله و امام زاده معصومعلی شاه در رجب سال ۱۳۱۵ هـ ق و ملگونف یاد کرده اند در کتاب از آستارا تا استارباد نیز آگاهی تازه ای از این محله به دست نیامد.
حاجی زین العابدین شیروانی از این امامزاده در رجب سال ۱۳۱۵ هـ ق نام می برد و می نویسد در محله ی امام زاده عبدا… ساری است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0