اعتراض دانشجویان مازندران به تعطیلی پژوهشکده اکولوژی
به گزارش پیک شهر، در روزگار جنگهای ترکیبی و تهدیدهای نو پدید، دیگر نمیتوان از امنیت سخن گفت بیآنکه علم را در معادلات محوری آن نشاند؛ دیگر نمیتوان از حکمرانی سخن گفت بی آنکه مراکز تخصصی و زیر ساختهای علمی را سنگرهایی در خط مقدم نبرد نرم و سخت قلمداد کرد. امروز آنچه با بیتفاوتی یا غفلت از دست میرود، فردا به قیمت امنیت ملی، اقتصاد، معیشت و حتی مشروعیت ساختار حکمرانی باز نخواهد گشت.»
ما جمعی از تشکلها و مجموعههای دانشجویی مازندران، نسبت به آینده پژوهشکدهای هشدار میدهیم که تعطیلی آن نهتنها خاموشی یک نهاد علمی، بلکه خاموشی بخشی از صدای ایران در دفاع از حقوق زیستی و اقتصادی اش در دریای خزر محسوب میگردد.
متن بیانیه تشکلها و مجموعههای دانشجویی مازندران در حمایت از پژوهشکده اکولوژی دریای خزر:
پژوهشکده اکولوژی دریای خزر بهعنوان تنها مرکز علمی تخصصی در حوزه آبزیان دریای خزر نه فقط یک نهاد پژوهشی بلکه سرمایهای استراتژیک و زیستی برای جمهوری اسلامی ایران به شمار میرود. اهمیت این پژوهشکده نه فقط در انجام پروژههای علمی و تحقیقاتی بلکه در ایفای نقشی بیبدیل در حکمرانی منابع دریایی کشور، صیانت از امنیت غذایی، مقابله با تخریب تنوع زیستی، حفاظت از ذخایر ژنتیکی و ایفای نقش در دیپلماسی زیستمحیطی ایران در منطقه است. در شرایطی که رژیمصهیونیستی از بستر علم برای گسترش نفوذ و قدرت بهره میبرد و امنیت زیستی بهعنوان مؤلفهای از امنیت ملی شناخته میشود، بیتوجهی به چنین ظرفیتی خسارتی راهبردی برای کشور محسوب میشود. این پژوهشکده نهفقط یک مرکز پژوهشی بلکه حافظ ذخایر زنده و سلولی آبزیان خزر با بیش از ۵۰۰۰ نمونه ژنتیکی است. همچنین تنها مرجع تخصصی در پایش ذخایر ماهیان استخوانی و خاویاری در خزر و بازوی اجرایی سیاستهای شیلاتی کشور در حوزه شمالی بهشمار میرود. در عین حال، تعطیلی یا تضعیف چنین مرکزی آنهم در دورهای که برخی کشورها در تلاش برای دستاندازی به منابع ژنتیکی و زیستی هستند، اقدامی خلاف منطق امنیتی، اقتصادی و تمدنی است.
نکته قابلتوجه آنکه پژوهشکده مذکور، بازوی تحقیقاتی و اجرای مأموریتهای وزارت جهاد کشاورزی است؛ لذا هرگونه اخلال در ساختار، بودجه یا ماموریتهای آن مستقیماً در تضاد با مأموریتهای حاکمیتی این وزارتخانه و اصول برنامهریزی کلان کشور در حوزه منابع طبیعی و زیستی خواهد بود.
دانشجویان و تشکلهای انقلابی، بهعنوان دیدهبانان و ناظران مردمی، مطالبهگرانه و با صراحت اعلام میدارند:تعطیلی یا تعلیق این مرکز، اقدامی هزینهساز برای کشور و گامی در مسیر تهدیدات نرم و خاموش علیه منابع استراتژیک ایران در خزر خواهد بود. بیتفاوتی نسبت به این مسأله بهمعنای نادیدهگرفتن نقش راهبردی علم در حکمرانی نوین و انفعال در برابر تهدیدات پیچیده زیستی و منطقهای است. ما بهعنوان بخشی از بدنه دانشگاه و جامعه نخبگانی از همه مسئولان به ویژه روسای محترم قوای سه گانه، وزیر محترم جهادکشاورزی و استاندار محترم مازندران مطالبه میکنیم که با جدیت، شفافیت و قاطعیت نسبت به صیانت از این پژوهشکده و تقویت جایگاه و مأموریتهای آن اقدام کنند و اجازه ندهند ذخایر ملی، قربانی بیتدبیریهای سازمانی و مصلحتسنجیهای اداری شود. بدیهی است در این مطالبه، مسئله شخص یا مجموعه خاصی مدنظر نیست و دغدغه ما نه از جنس منافع فردی، بلکه از سنخ منافع ملی و آیندهنگری است.
ما معتقدیم که هیچ مصلحتی، نباید به قیمت تضعیف نهادی راهبردی تمام شود که نقشی کلیدی در دفاع از منافع استان و کشور در یکی از حساسترین جغرافیاهای آبی جمهوری اسلامی ایران دارد. بی تردید تعطیلی پژوهشکده اکولوژی دریای خزر بهعنوان یک نهاد راهبردی در عرصه تحقیقات محیط زیستی، لطمهای جدی به منافع ملی و استانی وارد میکند. این مسئله باید در سطح حاکمیتی مورد رسیدگی قرار گیرد و چارهای فوری برای آن اندیشیده شود. هر تصمیمی جز بازگشایی و تداوم فعالیت مؤثر این پژوهشکده، در تعارض آشکار با منافع مازندران و مصالح کلان کشور خواهد بود.
در این مسیر، در عین دفاع جدی از ظرفیت پژوهشکده اکولوژی دریای خزر، خواهان حفظ کرامت، حقوق و شأن همه نیروهای انسانی و مدیریتی مرتبط نیز هستیم؛ اما نمیتوان و نباید اجازه داد نام و ساختار این پژوهشکده به حاشیه رانده شود یا از اولویتهای نظام حکمرانی علمی کشور خارج گردد.
➖ شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی استان مازندران
➖ انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل (دفتر تحکیم وحدت)
➖ انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
➖انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه مازندران
➖انجمن علمی علوم دریایی دانشگاه مازندران
➖انجمن علمی زیست شناسی دانشگاه مازندران
➖کانون محیط زیست دانشگاه مازندران
تداوم فعالیت پژوهشکده اکولوژی خزر یک ضرورت ملی است

یونسی رستمی با اشاره به جایگاه ویژه پژوهشکده اکولوژی خزر در زمینههای زیستمحیطی، تحقیقاتی و دیپلماسی علمی منطقه خزر اظهار داشت: این پژوهشکده به عنوان یکی از مراکز علمی برجسته کشور، نقشی اساسی در حفاظت از منابع ژنتیکی دریای خزر، توسعه دانش بومی و تامین امنیت زیستمحیطی منطقه دارد و حفظ و استمرار فعالیت آن، از اهمیت راهبردی برخوردار است.
وی تصریح کرد: حفظ مرجعیت علمی دریای خزر در شهرستان ساری یک مطالبه جدی و اساسی است. هرگونه خلل در فعالیت این پژوهشکده، خسارتهای غیرقابل جبرانی به عرصه علمی، زیستمحیطی و حتی وجهه ملی ما وارد خواهد کرد.
استانداری مازندران با بسیج تمام ظرفیتهای اجرایی، حقوقی و مدیریتی، برای رفع موانع پیشآمده در مسیر فعالیت این مرکز علمی اقدام خواهد کرد.
وی در ادامه افزود: در راستای حمایت از تداوم فعالیت پژوهشکده، حتی اگر لازم باشد، آمادگی داریم از ظرفیتهای قانونی موجود استفاده کرده تا ضمن رفع اختلافات، فعالیتهای علمی پژوهشکده بدون وقفه در استان ادامه یابد.
یونسی در ادامه اظهار داشت: حمایت از مراکز علمی و پژوهشی، یکی از اولویتهای جدی دولت مردمی است و در این مسیر از هیچ تلاشی فروگذار نخواهیم کرد.
وی همچنین نقش رسانهها و نخبگان علمی استان در آگاهسازی افکار عمومی نسبت به اهمیت فعالیتهای پژوهشکده را حائز اهمیت دانست و گفت: حمایت اجتماعی و رسانهای از این مرکز علمی، یک ضرورت است تا در فضایی همدلانه، بتوانیم از دستاوردهای علمی و زیستمحیطی کشور محافظت کنیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0