ساری، کهن شهری با جاذبه های متنوع گردشگری؛

شاطر گنبد؛ نمادی از معرفی پیشینه ساری قدیم

ساری - از زمان صفویه تا قاجاریه، شاهان ملازمانی داشتند که لباس‌های مخصوص می‌پوشیدند و پیاده در کنار یا جلوی اسب شاه حرکت می‌کردند؛ به این ملازمان، شاطر می‌گفتند؛ شاطران دوندگان تیزپایی بودند که در زمان لزوم به عنوان پیک و قاصد پیام‌های سرّی شاه نیز خدمت می‌کردند.

به گزارش پیک شهر، بنای شاطرگنبد در مرداد ۱۳۶۴ با شماره ثبت ۱۶۷۰ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید؛ در جلد چهارم کتاب از آستارا تا استارباد آمده است بنای شاطر گنبد مقبره شاطر (نوکر پیاده) شاه عباس صفوی است.

از زمان صفویه تا قاجاریه، شاهان ملازمانی داشتند که لباس‌های مخصوص می‌پوشیدند و پیاده در کنار یا جلوی اسب شاه حرکت می‌کردند؛ به این ملازمان، شاطر می‌گفتند؛ شاطران دوندگان تیزپایی بودند که در زمان لزوم به عنوان پیک و قاصد پیام‌های سرّی شاه نیز خدمت می‌کردند.

در آن دوران، شاطرداری چنان اهمیت داشت که برخی از کودکان از سن ۶ یا ۷ سالگی به عنوان شاطر تربیت می شدند تا در جوانی عهده‌دار این مسئولیت شوند و حتی در اصفهانِ دورانِ صفویه مسابقات انتخاب شاطر برگزار می‌شد.

شاطر گنبد در بالادزای ساری بنایی چهار ضلعی از آجر و گچ است؛ در گذشته روی بدنه آن گچکاری بوده که امروزه این گچ کاری از بین رفته است؛ درِ این بنا در ورودی شرقی است و در داخل بنا دو طاقچه در دو طرف در قرار دارد.